maandag 21 juli 2014

You're not alone.Wanneer je kampt met een eetstoornis, zoals anorexia, boulimia, obesitas, binge eating disorder of een eetstoornis NAO (Niet Anders Omschreven), dan voel je je vaak onbegrepen. Misschien voel je je wel alleen en ben je bang om deze eetstoornis aan te pakken. Als er sprake is van de diagnose anorexia, moet je leren om weer normaal te eten en vaak aankomen, boulimia gaat gepaard met eetbuien waarna je gaat purgeren, wat je moet aanpakken en bij BED zijn het de eetbuien. Deze 'eetgestoordheid' komt ergens vandaan. Sommigen willen onschuldig afvallen waarin ze doorslaan, anderen kunnen moeilijk met emoties omgaan waardoor ze meer gaan eten en weer bij anderen kan het gaan om de controle. Vaak is een eetstoornis niet eens om het eten, maar is eten/niet eten een manier om met de problemen om te kunnen gaan.


Soms voelt het uitzichtloos, het lijkt alsof je nooit uit die eetstoornis komt. Zelf vergeleek ik mijn eetstoornis met een poppetje dat op een troon in mijn hoofd zat; Queen Ana. Weer anderen voelden zich alsof ze een berg moesten beklimmen waar ze soms vanaf vielen, op een recht stuk stonden of wel heel dichtbij de top kwamen. Je kunt het ook vergelijken met een put of een bootje dat ronddobbert op een grote plas.

Om bewijs te hebben dat een eetstoornis niet uitzichtloos is, maar dat die bergtop echt bereikbaar is, kun je kijken naar mij (hoewel mijn berg hoog was, met veel rechte stukken, maar ik zweer: nooit meer een leven met anorexia!) maar er zijn ook veel beroemdheden die gevochten hebben tegen een eetstoornis.
Hoe vaak je ook een stap terug hebt moeten nemen, te lang op een en dezelfde stuk hebt gestaan of getwijfeld hebt aan het feit dat die top wel bestaat, geef niet op! Die top is er en jij kunt er komen!

Iemand waar je het vast niet van verwacht, ik in ieder geval niet, maar in 1992 kwam naar voren dat prinses Diana aan boulimia leed.  In 1981 leed zij hieraan en jaren later had ze er nog last van. Doordat zij zich uitte over de eetstoornis, steeg het aantal mensen met boulimia. Niet omdat zij het had, maar omdat mensen er nu open over durfden te zijn.
Prinses Diana gaf toe dat ze begon met diëten nadat ze commentaar kreeg op haar 'mollige' verschijning. Echter kon ze niet meer stoppen met diëten en werd eten haar troost omdat ze zich zo leeg voelde tijdens haar huwelijk. Ze zei dat niet boulimia het probleem was, maar dat dit slechts een symptoom en dat het ware probleem was de leegte die ze in haar huwelijk voelde.

Iets bekender misschien, maar ook Demi Lovato leed afwisselend aan boulimia en anorexia. Al vroeg begon ze met automutatie en later kwamen hier de eetstoornissen bij. Januari 2011 kwam ze uit een kliniek en deelde dit met de hele wereld. Veel van haar liedjes en boodschappen zijn gericht op meisjes, ze vindt namelijk dat niemand moet twijfelen aan zichzelf. "

Demi werd beïnvloedt door wat ze zag in tijdschriften. Ze keek op tegen de dunne meisjes die hierin te zien waren. Volgens haar is hulp nodig bij een eetstoornis en is ze blij met de hulp die zij heeft gehad. Het blijft een strijd, maar ze zegt nu gelukkig te zijn.
Na haar eetstoornis kwam Demi weer wat aan. Hierover zei ze dat ze van nature vormen heeft. Ze ontzegt zichzelf niet veel, maar eet niet iedere dag troep. Af en toe iets lekkers moet kunnen.
Echter zie ik nu wel op instagram dat ze weer op een gezonde manier een gezond gewicht heeft bereikt. Veel foto's dat ze sport en gezond eet. Eigenlijk kan ik mijzelf wel erg vergelijken met haar.


Ook Nicole Scherzinger leed aan boulimia toen ze in de Pussycat Dolls zat. Ze voelde zich vies en schaamde voor zichzelf. Ondanks dat ze in een groep zat, voelde ze zich nog nooit zo alleen in haar leven. De Pussycat Dolls staan bekend om hun schaarse jurkjes en korte rokjes, mensen beminden ze om hun mooie figuren. Nicole daarentegen walgde van zichzelf en voelde zich rot in deze kleren. Ze schaamt zich nog om er over te praten, boulimia was haar verslaving, zichzelf pijn doen, was haar verslaving....


Een andere Nicole, namelijk Nicole Polizzi, beter bekend als Snooki, leed ook aan een eetstoornis. Tijdens haar middelbare schooljaren leed Nicole aan anorexia. Toch stond ze in Jersey Shore bekend als een stevig meisje. Nu is ze echter een slanke dame, ondanks haar zwangere buik van zeven maanden. Nicole komt er open over uit, dat ze op de middelbare school anorexia ontwikkelde doordat ze niet wilde onderdoen voor 'dunnere' meisjes in het cheerleaders team. Het begon met steeds minder eten, totdat ze op den duur niks meer at. Ze geeft toe dat dit een slechte periode in haar leven is.

Dankzij haar ouders overwon ze de strijd tegen anorexia, maar helaas sloeg dit door in overgewicht door te veel drinken en alleen maar junk food eten. Na haar zwangerschap begon ze bewust met een gezonde stijl. Ze ging sporten en gezond eten, iets wat nu nog steeds zichtbaar is. Snooki ziet er goed uit en zegt nooit meer terug te gaan naar anorexia, alleen al niet vanwege haar zoon.


Iemand die mij heel erg triggerde tijdens mijn eetstoornis, was Mary Kate Olsen. Ik vond haar mooi en zij was hoe ik er uit wilde zien. Nu ben ik van de gezonde/curvy vrouwen, maar toen was zij mijn ideaalbeeld. Mary Kate ontwikkelde een eetstoornis omdat iedereen haar altijd vergeleek met haar 'knappere' tweelingzus Ashley. Uiteindelijk is ze in behandeling gegaan, maar is ze tot op heden erg dun. En voor de duidelijkheid, ik word dus niet meer door haar getriggerd! 


Natuurlijk zijn er ook sterren die eerst met overgewicht kampten en daarna zijn afgevallen. Neem als voorbeeld Jennifer Hudson. Zij verloor 35 kilo dankzij WEIGHT WATCHERS en ziet er nu heel goed uit!


Net als Jessica Simpson, die 27 kilo verloor nadat zij al enige tijd schommelde in gewicht en heel veel aankwam tijdens haar zwangerschappen. En ook dit is dankzij Weight Watchers. 

Christina Aguilera hebben we zowel slank als 'stevig' gezien. Tijdens haar stevigere dagen zei ze dat het meer om innerlijk ging dan om uiterlijk. Toch viel ze daarna wel weer af naar een gezonde curvy vrouw. 


Tot slot hebben ook de volgende sterren gekampt met een eetstoornis.  
-Jessica Alba, ze vond het namelijk moeilijk om haar rondingen te accepteren.
-Lady Gaga, die na het eten altijd purgeerde. Ook zij kon haar rondingen niet accepteren en wilde liever slank zijn. Nu eert ze haar rondingen juist.
-Ex Spice Girl Geri Halliwell kampte met boulimia. Dankzij het ingrijpen van Robbie Williams heeft ze toentertijd hulp gezocht.
-In de jaren '80 kampte Elton John met boulimia en begon in de jaren '90 zijn eet- en drugsverslaving aan te pakken.
-Kelly Clarkson had boulimia terwijl ze op de middelbare school zat.
-Hillary Duff, die eerlijk toegeeft dat de druk van de media er voor zorgde dat zij met eetproblemen kampte. 

Stuk voor stuk mensen die ook met een eetstoornis hebben gekampt en deze (bijna) allemaal hebben overwonnen. Moedige mensen die voor zichzelf zijn opgekomen, die voor de kwaliteit en kwantiteit van het leven hebben gekozen. Zij hebben die eetstoornis verslagen en gekozen voor het leven. En ook jij kunt jouw eetstoornis verslaan, ook al lijkt het soms uitzichtloos. Geef niet op en houd in je achterhoofd: als zij het kunnen, kan ik het ook!
Liefs,
NaomiGeen opmerkingen:

Een reactie plaatsen